Figyelem! A Barátok közt egy hónapra álomra szenderül, akárcsak én. De olvasd napról napra ezt a naplót, mert bizonyos események folytatódnak. Csak kicsit másképp...


2007. augusztus 16., csütörtök

Barátok közt: S.O.S, Noémi II.

Délután, 17.30

(Iván háza előtt)
Laciék az autóban azon tanakodnak, hogy bemenjenek-e a házba szétnézni.

(András lakása) Bandika hisztizni kezd: ő mindenképpen maradni akar. Miklós és Nóra (Timikével a karján) elhagyja a lakást. Zsuzsa teljesen le van taglózva, nem érti fia viselkedését. Az asszony kikel magából, s Andrásnak esik: "Mivel tömted a gyerek fejét tele?" . Bandika elvonul az egyik hátsó szobába eközben.

(Iván pincéje) Noémi és Paula kikötözve ülnek a pincében, arcukon halálfélelemmel. Iván tompa zajokat hall kívülről: feláll egy tuskóra, s felemeli a pince ablakát. Meglátja, hogy Imi és Laci bent vannak a portáján. "Úgy tűnik, a kisasszonynak eljárt a pofája!" - veti oda Noéminek.
(András lakása) BA hiába firtatja ártatlanságát, Zsuzsa nem hisz neki. Emma (eddig csendben figyelt) elmondja az asszonynak a véleményét: "Ha Bandkika maradni akar, akkor maradjon..." Zsuzsa azonban hajthatatlan. András szerint jobb lenne a döntést a gyerekre bízni. Bandika sírva előjön a szobából, Zsuzsa karon ragadja. A gyerek hiába tiltakozik, az anyja kiráncigálja az ajtón, Zsuzsa köszönés nélkül távozik.

(Pince/Porta) a) Iván idegesen viselkedik, nem tudja, hová kapjon.
b) Az udvaron megjelenik két járőr, akik Laciékat kérdezgetik. Novákék mesélnek, fogalmuk sincs, mit keresnek itt, de Imrének az a megérzése, hogy Noémi itt volt, vagy itt lehetett. Az egyik járőr tájékoztatja őket, hogy birtokháborítást követtek el.
c) Másik járőrbácsi megnézi a bejárati ajtót, ám az zárva van. Benyitna a zárt pinceajtón is.
d) Iván retteg a lebukástól, s csendben figyel. Noémi észleli a kívülről beszűrődő tompa zajokat.

(Nóra lakása) Miklós leteszi Nóra bőröndjeit, s áradozni kezd arról, hogy mennyire fontos neki a gyerek, és az, hogy visszatértek. Vigyázni fog mindkettőjükre.

(András lakása) András és Emma Zsuzsa viselkedéséről osztják meg véleményeiket. A lány az apja kérdésére azt válaszolja, hogy ő semmi féle módon nem manipulálta Bandikát. Ezután András megkapja Nóra utolsó kofferját, és távozik. Emma elégedetlen arcot vág.

(Iván háza körül) a) A járőrök és Novákék (ők csalódottan) elhagyják a házat.
b) Ezt figyeli a pincéből Iván.
c) Az óvatlan pillanatban Noémi nehezen feláll, és egy üvegekkel teli polcnak vágja magát. Iván közben megfordul. A polc nagy robajjal rádől a férfira.
d) A kintiek a pince ajtajához rohannak. A hímneműek feszegetni kezdik az ajtót, Noémit szólongatják.

(Nóra lakása) Belép András és Andi. A nő a segítségét ajánlja föl a pakoláshoz. Nóra köszöni, de nem, majd holnap elrendez mindent. András elmeséli, hogy Zsuzsa mit csinált. A búcsúzáskor Andi féltékenyen nézi, ahogy Miklós megpuszilja Timikét. A nő eközben a hasát simogatja, majd így szól: "Elég lesz mára Miki. Hagyjuk magára Nórát a picivel."

(Iván pincéjénél) a) A férfiak továbbra is feszegetik az ajtót.
b) Iván magához tér, majd a puskájáért nyúl.
c) Sikerül betörni az ajtót. A rendőrök meglátják Iván kezében a puskát. Ráfogják a fegyvereiket, s felszólítják a férfit, hogy tegye le a puskáját. Az azonban a szájába teszi a puska csövét...
d) Egy lövést hallunk. A kamera végigpásztázza a jelenlévők arcát.

(Nóra lakása) András is indulni készül. Nóra megköszöni a segítséget, majd elmondja a férfinak, hogy hiányzik neki Miklós, és Andi egyre elviselhetetlenebb. Feltűnően féltékeny, pedig nincs mire.

(Andi lakása) Miklós úgy véli, a piros-fekete ruhás túlzásba viszi a dolgokat. Ekkor Andi átöleli a férfit, s kéri, ne haragudjon rá. Már alig várja, hogy megszülessen az ő babája.

Sötétedés után
(Iván portájánál)
Mentőautót és rendőkocsikat látunk. Paulát elviszi az egyik mentő, hiszen több sebből vérzik. Noémin ismét előtörnek a sokk jelei, ezért nyugtatókat kap. Az orvos szerint kórházba kellene vinni. Orsi azonban elárulja, hogy pszichiáter, és szeretne ő foglalkozni a gyerekével. A lányt hazaviszik Pestre.

Másnap reggel
(Kertészék lakása) Ica csenget, Magdi ajtót nyit neki. A furcsa bemutatkozik, és elkéri a ház kulcsait. Amikor Ica elmegy, Magdi morogva megosztja Vilmossal a véleményét az asszonyról.

(Novákék lakása) Imre, Orsi és Laci már alig várják, hogy felébredjen Noémi. Nagyon örülnek, hogy mekerült, de közben félnek is, lehet, hogy a lány egész életére megsínyli az átélt két traumát. Laci elmegy dolgozni.

(András lakása) Csengetnek, András éppen indulni készül a munkahelyére. Zsuzsa az, oldalán Bandikával. Fájdalommal az arcán így szól: "Átértékeltem a dolgokat. Mégiscsak jobb helye lesz itt a Bandinak, mint velünk. András és Emma meglepettek, a gyerek meg örül. A férfi behívja Zsuzsát beszélgetni.

(Miklós irodája) Ica jelentkezik, Miklós örömmel fogadja. A férfi elmeséli neki, miket kell tennie pontosan a házban. Ica/Maja egy darabig még nem költözik be a szolgálati lakásba, legfeljebb a jövő héten.

(András lakása) Zsuzsa bejelenti, hogy sietnie kell, a repülőgép kora délután indul. Odatérdel Bandihoz, és így szól sírva: "Kisfiam, légy jó, vigyázz magadra. Minden nap fogunk beszélni az interneten, ugye?" Az Atkins-diétás távozik. Emma szól az apjának, hogy gyorsan Zsuzsa után megy, el kell neki mondania valamit.

(Udvar) a) Ica sepreget az udvaron. Magdika szól neki, hogy nem jól csinálja. Ica csöndben tűri a dolgot.
b) Laci örömmel közli az irodába készülő Palival és Tildával, hogy megkerült Noémi.
c) Emma lerohan a lépcsőn. Megállítja Zsuzsát. Elégedett mosollyal az arcán mesél a kis manipulációjáról. "Hát igen, aki három gyerekéről ilyen könnyen lemond... Nem baj, mi legalább szeretni fogjuk a Bandit!" Zsuzsa csalódik potyogó könnyekkel, csendben kibandukol a kapun.

Nincsenek megjegyzések: